Tak ako je dobré dbať akým spôsobom bola vypestovaná zelenina a ovocie, ktoré sú súčasťou nášho jedálnička, oplatí nejesť hocijaké mäso. To aký rozdiel môže byť medzi mäsom z drobnochovu a mäsom predávaným v obchodných reťazcoch nám povie Miloš Krajčík, vedúci novej predajne Angus Farma Košariská, ktorý zároveň zabezpečuje aj samotnú výrobu produktov.
Celosvetovo badať zvýšený dopyt po lokálnych surovinách , drží sa vaša predajňa najmä tohto alebo staviate hlavnú myšlienku aj na niečom inom ?
V prvom rade sme chceli priniesť ľuďom kvalitné produkty z našich zvierat, hlavne hovädzieho dobytka. Ponúkame zákazníkom prvotriedne mäso a mäsové výrobky z vysokým podielom mäsa. Naše mäso je výnimočné tým, že pochádza z mäsového plemena Aberdeen Angus, ktoré sa radí medzi najkvalitnejšie hovädzie mäso na svete. Náš hovädzí dobytok je chovaný tradičným spôsobom, v čistom prostredí na pasienkoch v okolí obce Košariská, skoro počas celého roka. Zvieratá sa ustajňujú len na zimné mesiace. Taktiež si pre náš dobytok vyrábame vlastné krmivo väčšinou iba z vlastných vypestovaných zdrojov. Do krmiva nepridávame žiadne rastové stimulátory a živočíšne bielkoviny. Garantujeme narodenie, odchov a spracovanie v Slovenskej republike, čiže Košariská, Prietrž, Senica.
Aké produkty u vás človek môže nakúpiť? Je to klasika alebo ponúkate aj niečo čo sa v bežných obchodoch zháňa náročnejšie?
U nás si môže zákazník zakúpiť v prvom rade mäso tej najvyššej kvality. Naše mäso po porážke zreje približne 14 dní a potom sa balí do vákuových vreciek, kde ešte prebieha mokré zrenie. Mäso je tým veľmi krehké a dobre sa z neho pripravujú akékoľvek pokrmy v kuchyni alebo na záhrade na grile. Angus saláma, Angus párky, Angus špekačky a grilovacie klobásky sú ďalším produktom, ktorý sa bežne nedá kúpiť v obchodoch, lebo prevažnú časť výrobku tvorí hovädzie mäso, čo nie je bežné. Mortadella je s vysokým obsahom hovädzieho mäsa a pochúťková slanina a naše biele grilovacie klobásky sú tiež výrobky, ktoré sa nedajú len tak jednoducho zohnať v bežných obchodoch.
Máte aj zvedavých zákazníkov, ktorý sa pýtajú na viac informácií k výrobkom alebo jednoducho vyberú, zaplatia a vybavené?
Prevažná väčšina našich zákazníkov je zvedavých a je to dobré. Radi sa nás pýtajú na otázky odkiaľ máme mäso, ako sa chovajú naše zvieratá, kde sa vyrábajú naše výrobky, zaujímajú sa o podiel mäsa vo výrobkoch a pýtajú sa aj na zloženie výrobkov.
Aký je hlavný rozdiel, ktorý by mal presvedčiť zákazníka ku kúpe mäsa u vás aj napriek tomu, že inde by to isté mohol kúpiť lacnejšie. Je to o spôsobe spracovania, lepšej chuti ?
Hlavným rozdielom je, že naše mäso pred predajom necháme vždy vyzrieť, preto je krehkejšie, šťavnatejšie, mäkšie, chutnejšie a držíme sa nášho hesla „z pastviny priamo na tanier“. Snažíme sa opracovať mäso tak, že keď si ho zákazník vybalí z balíčka, môže ho ihneď spracovávať. A rozdiel je tiež v tom, že mäso pochádza zo Slovenska, je z mladých kusov hovädzieho dobytka (max 24 mesiacov) a je chované prevažne na pasienkoch,
Čo sa výrobkov týka, máme pri všetkých výrobkoch veľmi vysoký podiel mäsa a do výrobkov nedávame hovädzí výrez ale hovädzie mäso, nepridávame žiadne kože, škroby a ani iné náhrady mäsa. Naše výrobky sú bezlepkové.
Ako dlho môžete držať vaše produkty na predajni , majú výrobky kratšiu dobu spotreby ako tie predávané v reťazcoch? Darí sa vám predávať všetko včas alebo sa aj vyhadzuje?
Tým, že chceme zabezpečiť čo najväčšiu kvalitu pri predaji mäsa a mäsových výrobkov, prevažnú časť výrobkov balíme vákuovo. Preto je doba spotreby u mäsa 1 týždeň a pri mäsových výrobkoch v rozmedzí dvoch až troch týždňov. Pri trvanlivých výrobkoch sú to 3 mesiace.
Výrobu sa snažíme prispôsobovať podľa dopytu zákazníkov, čiže sa nám darí predať pomerne všetko včas.
Aktuálna ponuka produktov je nastavená tak, že ponúkate všetky produkty, ktoré vám vaša výroba umožňuje alebo sú ešte možnosti ako sortiment rožšíriť ?
Do budúcna určite plánujeme rozšíriť sortiment našich výrobkov. Chceme ponúkať aj sezónne výrobky, napríklad ako teraz ponúkame grilovacie klobásky, tak po skončení grilovacej sezóny, začneme vyrábať údené klobásky.
Ako je na tom predajňa s dostupnosťou, sú nejaké obmedzenia kvôli zásobovaniu, ktoré zohľadňuje spôsob chovu alebo ste otvorený ako každý obchod?
Aby sme vedeli kapacitne zvládať výrobu, predaj a distribúciu mäsa z bitúnku do obchodu a aby všetko bolo vždy čo najčerstvejšie, preto máme otvorené iba v piatok od 14:00 do 18:00 a v sobotu od 07:00 do 11:00. Mäsové výrobky sú v ponuke každý týždeň, mäso máme každý druhý víkend.
A na záver, máte pre nás nejakú dobrú radu na niečo v čom bežne ľudia chybujú pri narábaní s mäsom, či už stravovaní, uchovávaní , spracovaní ?
Hovädzie mäso sa nesmie oplachovať vodou. To je asi najväčšia chyba, ktorú ľudia robia. Hovädzie mäso je ako špongia, nasiakne veľmi rýchlo vodu a potom sa už ťažšie upravuje (napr. stejky sa už dobre urobiť nedajú) stačí len mäso utrieť po vybratí z obalu.
Veľmi častá chyba je, že keď si ľudia kúpia kvalitné hovädzie mäso, tak ho dlho varia alebo pečú a to mäso už je rozvarené alebo vysušené. Je to žiaľ spôsobené tým, že dlhodobo sa nedalo na Slovensku kúpiť dobré hovädzie mäso, lebo sa väčšinou porážali staré kusy hovädzieho dobytka, mäso sa predávalo v procese posmrtnej stuhnutosti a z toho sa veľmi variť nedalo.
Predajňa Angus Farma Košariská v Senici
Adresa
Facebook
+421 905 452 962
angusfarmakosariska@gmail.com
————————————————————–
Podporuj lokálnych #13 Zdravá Výživa ŠTVORLÍSTOK
Podporuj lokálnych #12 Coolňa Burgers & Hotdogs
Podporuj lokálnych #11 Angel Ink Tatoo Studio
Podporuj lokálnych #10 Miki Modelle
Podporuj lokálnych #9 Kunowský Majer
Podporuj lokálnych #8 Záhradné Centrum Beňa
Podporuj lokálnych #7 JAM Sport
Podporuj lokálnych #6 Juraj Vandelia
Podporuj lokálnych #5 Jimmy Market
Podporuj lokálnych #4 HappyEnd SkateShop
Podporuj lokálnych #3 Lasičky
Podporuj lokálnych #2 Piváreň u Albína
Podporuj lokálnych #1 Sklep Pub