Alžbeta Ovečková. Toto meno si už určite počul nejedenkrát. Úspešná slovenská reprezentantka, viacnásobná majsterka Európy, mnohonásobná víťazka Majstrovstiev Slovenskej republiky a mnoho iného. Už od jej siedmich rokov robí dobré meno senickému karate klubu HANKO KAI, ktorý ako sama hovorí, považuje už za svoj druhý domov.
Na tento rozhovor som sa veľmi tešil, pretože si už v mladom veku dokázala pomerne veľa. Predstav sa prosím čitateľom, a keďže som už spomenul ten vek, koľko máš rokov?
Ahojte volám sa Alžbeta Ovečková, mám 19 rokov a už 12-ty rok sa venujem karate. Celú moju kariéru cvičím v senickom klube Hanko kai Senica.
Thumbs up. Vzhľadom na dnešnú dobu, tak dvanásť rokov sa venovať jednému športu a začať už v takom útlom veku je obdivuhodné. Ako si sa dostala práve po karate?
Ku karate som sa dostala cez spolužiaka. Jedného dňa ma zavolal pozrieť na jeho tréning, tak som sa rozhodla ísť sa pozrieť a zapáčilo sa mi to, takže som na ďaľší deň už cvičila. Najprv som začala v B skupine, ktorá je pre začiatočníkov, a po roku si ma zobral do A skupiny môj terajší tréner doktor Martin Čulen, ktorému som vďačná za všetky moje športové úspechy.
Už v úvode som niečo málo napísal o tvojich triumfoch v karate. Skús nám povedať viac, prípadne čo považuješ ty za svoj najväčší športový úspech?
Určite najväčší úspech v svojej doterajšej kariére považujem výhru na Majstrovstvách Európy všetkých štýlov, ktoré som vyhrala v Azerbájdžane. Ďalej to je 3x výhra na Majstrovstvách Európy štýlu shito ryu, 9x som vyhrala Majstrovstvá Slovenska, 9x Majstrovstvá Českej republiky, výhra na stredoeurópskej lige, takisto som vyhrala Európsky pohár a mnoho ďalších menších súťaží.
Poďme sa teraz venovať pohybu, športu a cvičeniu. Keďže športuješ celý život, v čom vidíš ty najväčšie chyby u ľudí, ktorí začínajú s cvičením?
Ako najväčšiu chybu vidím, že chcú výsledky ihneď. Telo sa potrebuje dlhšie spamätať zo zlých stravovacích a pohybových návykov. Čo sa týka posilňovania, pokial je človek začiatočník, mal by samozrejme cvičiť pod dohľadom trénera, aby nemal zlú techniku, a tak by mohli nastať zdravotné problémy. Ďalšia vec, ktorú často vidím – nikdy sa neporovnáváj s ostatnými, ktorí cvičia dlhšie/sú silnejší. Veľakrát som videla, ako prišiel chlapík cvičiť a nemohol zniesť, že by zdvihol menšiu váhu ako iný, a naložil si koľko reálne nemohol zvládnuť. Čo sa týka zdravého životného štýlu, tak u mňa boli ťažké začiatky. No po určitom čase už mi ani „nezdravé veci“ nechutia, i keď priznávam, že ak mám veľkú chuť napríklad na pizzu, tak si ju dám, no len výnimočne.
Ako najväčšiu chybu vidím, že chcú výsledky ihneď. Telo sa potrebuje dlhšie spamätať zo zlých stravovacích a pohybových návykov. Čo sa týka posilňovania, pokial je človek začiatočník, mal by samozrejme cvičiť pod dohľadom trénera, aby nemal zlú techniku, a tak by mohli nastať zdravotné problémy. Ďalšia vec, ktorú často vidím – nikdy sa neporovnáváj s ostatnými, ktorí cvičia dlhšie/sú silnejší. Veľakrát som videla, ako prišiel chlapík cvičiť a nemohol zniesť, že by zdvihol menšiu váhu ako iný, a naložil si koľko reálne nemohol zvládnuť. Čo sa týka zdravého životného štýlu, tak u mňa boli ťažké začiatky. No po určitom čase už mi ani „nezdravé veci“ nechutia, i keď priznávam, že ak mám veľkú chuť napríklad na pizzu, tak si ju dám, no len výnimočne.
Pri tejto téme sa na chvíľu zastavme. Som rád, že si s tým sama začala a prirodzene môžme premostiť na túto problematiku. 🙂 Ako sa stravuješ ty?
Mám to šťastie, že mám okolo seba množstvo odborníkov a zároveň kamarátov, ktorí mi povedali, čo a ako jesť i celkovo ako žiť. Môj jedálniček je asi takýto: Ráno vstanem a ihneď vypijem veľké množstvo čistej vody. Potom si dám ovsenú kašu (obyčajnú a neochutenú), ktorú si dochutím medom, orieškami a brusinkami. Neskôr si dám moju obľúbenú kávu – Inku (bezkofeinová obiľninová káva), ktorá je veľmi dobrá na trávenie. Na desiatu si väčšinou dám ovocie a na obed buď kuracie mäsko alebo rybu so zeleninou. Nasleduje olovrant, kedy si dám oriešky alebo celozrnný rožok so sardinkami a na večeru zeleninový šalát s dresingom. Toto bol iba príklad môjho denného jedálnička pre vašu lepšiu predstavivosť, ktorý sa samozrejme každý deň mení. Ak môžem odporučiť zaujímavé recepty má Antónia Mačingová, od ktorej mnohokrát čerpám.
Mám to šťastie, že mám okolo seba množstvo odborníkov a zároveň kamarátov, ktorí mi povedali, čo a ako jesť i celkovo ako žiť. Môj jedálniček je asi takýto: Ráno vstanem a ihneď vypijem veľké množstvo čistej vody. Potom si dám ovsenú kašu (obyčajnú a neochutenú), ktorú si dochutím medom, orieškami a brusinkami. Neskôr si dám moju obľúbenú kávu – Inku (bezkofeinová obiľninová káva), ktorá je veľmi dobrá na trávenie. Na desiatu si väčšinou dám ovocie a na obed buď kuracie mäsko alebo rybu so zeleninou. Nasleduje olovrant, kedy si dám oriešky alebo celozrnný rožok so sardinkami a na večeru zeleninový šalát s dresingom. Toto bol iba príklad môjho denného jedálnička pre vašu lepšiu predstavivosť, ktorý sa samozrejme každý deň mení. Ak môžem odporučiť zaujímavé recepty má Antónia Mačingová, od ktorej mnohokrát čerpám.
Ako je už v tejto rubrike zvykom, tak sa ani ty nevyhneš tejto otázke: Čo by si odporučila úplnym začiatočníkom, ktorí sa ešte len chystajú spraviť ten prvý a zároveň najťažší krok?
Hlavne začať. Začať preto, lebo svoje telo milujeme a chceme pre neho len to najlepšie. Ukľudniť sa v tejto uponáhľanej dobe a vedieť sa zastaviť, zrovnať si čo chceme, a čo preto musíme urobiť. Treba začať postupne a výsledok sa už dostaví. Je to výzva a neľahká cesta, no výsledok určite stojí za to. Držím palce!
Hlavne začať. Začať preto, lebo svoje telo milujeme a chceme pre neho len to najlepšie. Ukľudniť sa v tejto uponáhľanej dobe a vedieť sa zastaviť, zrovnať si čo chceme, a čo preto musíme urobiť. Treba začať postupne a výsledok sa už dostaví. Je to výzva a neľahká cesta, no výsledok určite stojí za to. Držím palce!
Tip Senice +: Každý jeden raz začínal! Svoje ego si nechaj zamknuté v šatni pred vstupom do posilky. Tento súboj je dnešný TY verzus včerajší TY, nie ty vs. celý svet!
FOTO: www.adamhusek.com
—————————————————–
Predchádzajúci diel